Sâmbătă, 9 noiembrie, la Parohia “Nașterea Maicii Domnului” – Roma II, s-a desfășurat conferința cu titlul “Ești ceea ce trăiești – date recente din neuroștiință în lumina experiențelor duhovnicești ale Filocaliei”, susținută de pr. diacon Adrian Sorin Mihalache, lector in cadrul Facultății de Teologie, Dumitru Stăniloae, din Iași. Conferința a făcut parte dintr-un amplu program – Săptămâna Misiunii – a doua ediție, organizat de Departamentul de Misiune al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu binecuvântarea Preasfințiților noștri, PS Siluan și PS Atanasie de Bogdania.

În introducere, părintele diacon a făcut o comparație între oamenii din societatea de astăzi și cei din societatea de ieri, spunând că oamenii de astăzi sunt privilegiați datorită multitudinii de informații pe care le cunoaștem despre noi, despre interiorul nostru. Acesta a afirmat că e bine să fim atenți la felul nostru de a trăi. Societatea nu ne mai permite să stăm singuri cu noi înșine și cu Dumnezeu si din acest motiv este greu să trăim ca oameni ai credinței. Ne-a îndemnat să ne analizăm pe noi, pentru că, fără analiză interioară, nu există progres, persoana care ne poate ajuta să facem asta fiind duhovnicul nostru. Suntem învățați să trăim cu ceasul în mână, avem “deadline-uri”, iar, din cauza aceasta, nu mai avem timp pentru a medita la sensul vieții noastre. Părintele Teofil Părăian zice “ce faci te face”, adică ești ceea ce trăiești; cand păcătuim, ne stricăm, iar făcând binele ne zidim. Cum putem face binele? Fiind atenți la aproapele (nu doar la familie și la prieteni), să îi numim pe nume, să îi îmbrățișăm, să avem atenția îndreptată spre suferința omului. Este dovedit științific că îmbrățișările sunt benefice, ameliorează sau chiar vindecă suferința omului.

În a doua parte a conferinței, părintele profesor a vorbit despre dorința de a cultiva cunoașterea de frumusețile acestei lumi, pentru a putea, implicit, a cunoaște frumusețile cerești. Ne bucurăm de Black Friday (“Vinerea Neagră”), de faptul că avem smartphone cu internet nelimitat. Omul, în general, nu rezistă tentației de a avea orice, oricând, oriunde, oricum, totdeauna și totul, pentru că online totul este gratuit (aproape) si se obține fără efort. Nu este nimic mai măreț decât a crește în virtute și a încerca să cunoști oamenii și creația, și prin asta pe Dumnezeu.

A treia parte a conferinței a început cu versetul din Evanghelia lui Ioan: “Și aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis”. Cunoașterea este viață.

În această ultimă parte a conferinței, diacon lector Sorin Mihalache a afirmat că în momentul în care inițiem un proces de cercetare a sinelui ar trebui să ne dorim să căutăm un sens al vieții noastre, găsirea sensului repercutându-se asupra sănătății noastre. Persoanele curioase, dornice de cunoaștere sunt mai lucide față de restul, afirmație la baza căreia stau studiile neuroștiințifice care au dovedit că dorința de a cunoaște are un efect puternic asupra rețelelor cerebrale.

Una dintre cele mai importante experiențe de cunoaștere, din punct de vedere terapeutic, este trăirea uimirii, care este o suprapunere dintre emoții și cogniție. Uimirea este oriunde, problema este dacă reușim să o vedem!

Mare importanță are intenția noastră de a căuta un sens asupra tuturor activităților noastre, iar acest aspect are legătură cu viața spirituală. Studiile filocalice și medicale spun că cine își caută sensul își prelungește viața. Avem nevoie de un sens care să ne treacă dincolo de moarte, iar sensul care poate să fie mai tare ca moartea este Viața, adică Iisus Hristos.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

                            a consemnat: Elena Adelina, coordonator departament media Nepsis Roma


Hits: 5

Distribuiți: