Deprecated: Required parameter $notBefore follows optional parameter $keyType in /home/episcopi/public_html/nepsis/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77

Deprecated: Required parameter $notAfter follows optional parameter $keyType in /home/episcopi/public_html/nepsis/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77
Tineri pentru Tineri, primul curs de formare dedicat tinerilor | Nepsis Italia

Cu ajutorul Domnului, binecuvântarea Preasfințitului părintelui nostru Siluan, purtarea de grijă a Preasfințitului părinte Atanasie și în colaborare cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, în perioada 8-10 martie, s-a desfășurat la Roma, în cadrul programului Tineri pentru Tineri, primul curs de formare dedicat tinerilor. Tema trainingului a fost “Lucrul in echipa”.

La acesta au participat tineri cu vârste cuprinse între 16 și 23 ani.

Am început trainingul cu un joc de cunoaştere sub forma unei steme. Ştim bine că stema este cartea de vizită a unei ţări, asociaţii sau firme. Aşadar am împărtăşit fiecare ce vis avem, ce lucruri le facem bine în NEPSIS Italia şi ce am vrea să schimbăm la noi. Am văzut apoi cât de important este să fim foarte atenţi la tot ce se întâmplă în jurul nostru, să fim mindfulness sau prezenţi dar nu doar cu trupul. Am văzut cum adolescenţii sunt mult mai sensibili decât adulţii, într-un experiment făcut de Ricky Savjani, în momentul în care erau priviţi dintr-o vitrină de haine de către trecătorii curioşi.

Excluderea socială aplicată în această echipă este percepută ca o durere fizică de către creier. Au fost situaţii în acest training când, la unele experienţe, unii erau excluşi sau uitaţi că au şi ei ceva de spus sau să li se acorde un drept. În acest mod se creeză un endogrup şi exogrup.

Am văzut că într-o echipă este foarte important ca liderul să cunoască bine grupul ţintă şi un exemplu de neurmat a fost cel al lui Robert Scott care a murit în Antarctica, alături de echipajul său şi poneii, cei care ar fi putut fi înlocuiţi cu lupii. În cazul celor din această echipă este important să se ştie care sunt problemele tinerilor şi riscurile asumării acestei misiuni de a aduce tinerii în biserică. În Occident problemele şi tentaţiile sunt mult mai greu de dus decât în România şi este riscant pentru echipă să pornească la drum fără arme sau echipamentul potrivit. Armele în echipă sunt o comunicare bună, o cunoaştere a alternativelor propuse tinerilor care sunt departe de Biserică vânaţi de lume cu toate ofertele ei. Ştim bine că un teren este mai important decât sămânţa, un grup NEPSIS este mai important decât o idee, aşadar e bine a ne bucura de şansa unui loc de odihnă a sufletului şi trupului în marea aceasta a ispitelor.

Leda Cosmides şi John Tooby ne-au arătat că oamenii au o gândire mai mult socială decât logică. Dacă pui omul să aducă soluţii din punct de vedere social este mai eficient decât atunci când este pus în faţa unei probleme de logică. Acest lucru ne arată că este mai important A FI decât A ȘTI. Aşadar când invităm tinerii la o activitate este important să ştim la ce nevoie răspundem. Nu are rost să fac ceva dacă nu îmi stabilesc un obiectiv prin care eu urmăresc să schimb o atitudine, să ofer o abilitate sau să îi dau o informaţie (de preferat un înțeles).

Am văzut că liderul are 3 daruri de oferit când un nou membru se alătura echipei şi anume : încercarea, eroarea și feedback-ul. Foarte mulţi suferim de Xenofobie adică de frică de străini. E normal să se întâmple acest lucru, însă în lucrul cu tinerii când cineva ne calcă pragul e nevoie să îl întrebăm de unde vine şi dacă îi surâde ideea implicării într-un grup de tineri valoroşi care au preocupări comune. Dacă aduc un tânăr în Biserică nu ştiu câte mii de oameni va converti în viitor şi plata lui va fi şi plata mea.

Am încheiat cu gândul de a accepta cînd oamenii ALEG să aibe alte priorităţi şi refuzul lor să nu fie un impediment în a mă bucura de cei prezenţi. Aşadar să nu obosim niciodată în a face misiune. Vince Lombardi spunea că ,,Oboseala ne face laşi pe toţi”. Atât oboseală fizică cât şi oboseala spirituală ne duc la laşitate şi laşitatea duce la pierderea sufletelor de care suntem responsabili, atât al nostru cât şi al celor din jurul nostru.

A consemnat Raj Bostan, trainer

Hits: 66

Distribuiți: