Deprecated: Required parameter $notBefore follows optional parameter $keyType in /home/episcopi/public_html/nepsis/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77

Deprecated: Required parameter $notAfter follows optional parameter $keyType in /home/episcopi/public_html/nepsis/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77
Nepsis Italia și-a sărbătorit ocrotitorul | Nepsis Italia

Sâmbătă, 25 septembrie 2021, la Centrul Eparhial din Roma, peste 120 de tineri, veniți din tot cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei s-au adunat pentru a-l cinsti pe ocrotitorul frăției Nepsis Italia, Sfântul Neagoe Basarab, la 500 de ani de la adormirea lui. După Sf. Liturghie tinerii au luat micul dejun împreună și apoi au urmărit conferința susținută de PS Atanasie, participând activ la sesiunea de întrebări.

Subiectul principal abordat de PS a fost importanța voluntariatului în viața noastră de zi cu zi. Voluntariatul zidește pe om din interior, iar persoanele care fac voluntariat sau se dedică celuilalt, au mai puține șanse de a se îmbolnăvi trupește dar mai ales sufletește, pentru că persoanele sunt mai bucuroase când lucrează împreună.

PS Atanasie a subliniat faptul că timpul este volatil, adică expiră repede, și deseori, mai ales noi tinerii, nu ne dăm seama cât de important este să facem voluntariat, sau pur și simplu să ajutăm pe cineva aflat în nevoie, preferând să stăm ore în șir pe telefon.

Voluntariatul înseamnă a te sacrifica, a investi din timpul tău pentru un scop nobil, pentru a ajuta pe cineva, fie el cunoscut sau necunoscut. Un alt lucru important este necesitatea de a avea contact fizic cu persoana aflată în nevoie. Acest lucru este dovedit de medicii de la Universitatea din Berkeley, California. În experimentul lor au împărțit în două grupe pacienții cu aceleași afecțiuni medicale. La primul grup medicamentele erau administrate fără contact fizic, în schimb, la al doilea grup venea medicul și le administra medicamentele. A rezultat că al doilea grup de pacienți s-a vindecat de două ori mai repede și prin faptul că au primit mai multă empatie și compasiune.

Ierarhul i-a sfătuit pe tineri și să aibă o viață mai organizată iar aceasta se poate realiza prin începerea zilei cu rugăciune și așa fiecare oră de rugăciune din viața noastră va fi o oră sfințită. În Învățăturile Sfântului Neagoe Basarab către fiul său Theodosie, Sfântul Neagoe afirmă “Să nu treacă o oră fără să spui o rugăciune”.

După ce PS-ul Atanasie a concluzionat subiectul, a urmat sesiunea de întrebări unde tinerii au cerut felurite sfaturi, spre exemplu: despre cum se naște iubirea, despre cum să ne comportăm când avem un conflict interior, despre cum să ne comportăm cu cineva drag care suferă de anxietate și nu vrea să relaționeze cu nimeni, și nu numai. La ultima întrebare a sugerat să luăm lucrurile ca o joacă când lucrăm cu persoane care suferă de anxietate. Adică e nevoie să punem persoana respectivă într-un mediu în care să nu simtă presiunea diferitelor situații dificile, cum ar fi examenele sau interviurile pentru un loc de muncă.

Sesiunea de întrebări s-a încheiat, spunându-ne că în viață nu ni se va întâmpla nici mai mult, nici mai puțin, decât ceea ce îngăduie Dumnezeu. El are încredere în fiecare dintre noi și vom putea depăși toate patimile și neputințele noastre.

După ce au servit prânzul, tinerii s-au bucurat de atelierele ținute de organizatorii și voluntarii Nepsis, care prin jocuri de mai multe feluri i-au ajutat să iasă un pic din rutină și din zona de confort stimulând cunoașterea dintre ei și implicarea la activități similare.

Nepticii au rămas foarte plăcut surprinși de această întâlnire, și din mărturiile lor dar și din ceea ce s-a putut sesiza în timpul evenimentului așteaptă cu nerăbdare o altă întâlnire asemănătoare.

Sfinte Neagoe Basarab roagă-te pentru noi! Slavă Domnului pentru toate!

Au consemnat: Adelina și Mihaela


Hits: 4

Distribuiți: