A DOUA ÎNTÂLNIRE A TINERILOR NEPSIS,

PENTRU FORMARE DE ANIMATORI ȘI VOLUNTARI ÎN PROTOPOPIATELE TRIVENETO 1 ȘI 3

 

                                                               Motto: ASCULTĂ, IUBEȘTE, IARTĂ!

 

        Duminică, 6 iunie 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a avut loc a doua întâlnire de formare a animatorilor si voluntarilor pentru taberele din zona Triveneto, întâlnire găzduită de Parohia Ortodoxă “Sfânta Muceniță Lucia” – Venezia 1.

Evenimentul  a fost coordonat de părintele Ionuț Dascălu de la Parohia Valeggio Sul Mincio, Verona, responsabil tineret în protopopiatul Triveneto 2 și doamna preoteasă Anca Dascălu, eveniment la care au participat 40 de tineri și 20 de profesori ai Școlilor Parohiale din protopopiatele Triveneto 1 și 3.

În această vară, se organizează mai multe tabere în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, iar pentru a reuși să-i implicăm într-un mod responsabil pe tineri, s-au organizat trei întâlniri de formare. Prima întâlnire,  a fost dedicată preoților, preoteselor, diaconilor și diaconițelor care lucrează cu tinerii, iar următoarele două,  au fost dedicate tinerilor Nepsis. Participanții au avut oportunitatea să învețe aspecte importante cu privire la rolul animatorului și cel al voluntarului, atât în tabere cât și în școlile parohiale, organizate de parohii.

Aceste întâlniri de formare s-au desfășurat la Padova și Venezia, fiind găzduite de părinții protopopi Gheorghe Verzea și Avram Matei.

            La întâlnirea organizată la Parohia „Sfânta Lucia”, Venezia 1, cei 60 de participanți au discutat despre conștientizarea rolului de voluntar și cel de animator, aceste roluri fiind încărcate de responsabilitate,  animatorii fiind considerați modele demne de urmat, de către participanții din tabere.

Partea practică a acestei întâlniri a fost exersarea unor tehnici și instrumente de lucru, cum ar fi: încheierea unui contract de valori, prezentarea greșelilor care pot apărea în cadrul taberei, fericirile și decalogul animatorului voluntar, prezentarea pe scurt a  etapelor de constituire a unei echipe, reguli de comunicare, exersarea a mai multe tipuri de jocuri.

            La final, tinerii  au învățat cum se face evaluarea unei întâlniri, printr-un joc, de asemenea, exprimându-și și dorința, de a participa la un astfel de eveniment în viitor.  

            Scopul acestor întâlniri a fost formarea  și mai ales, motivarea tinerilor Nepsis de a se implica ca voluntari și animatori, atât în taberele care se desfășoară în parohiile din care fac parte, dar și în alte parohii mai mici, care doresc să organizeze o tabără, dar nu au suficienți voluntari și animatori.

            Pe parcursul celor trei întâlniri au participat 35 de preoți, preotese, diaconi și diaconițe, 37 de profesori ai Școlilor Parohiale și 70 de tineri din protopopiatele Triveneto 1, 2, 3, 4.

Mulțumim Domnului pentru toate câte s-au împlinit și ne rugăm ca acestea să fie de folos celor care s-au bucurat de ele!


Hits: 6

Distribuiți: