Deprecated: Required parameter $notBefore follows optional parameter $keyType in /home/episcopi/public_html/nepsis/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77

Deprecated: Required parameter $notAfter follows optional parameter $keyType in /home/episcopi/public_html/nepsis/wp-content/plugins/ssl-zen/ssl_zen/lib/LEOrder.php on line 77
SFÂNTUL NECTARIE din Eghina – “Despre prietenul cel fals” | Nepsis Italia

Prietenul nesincer este un om interesat, neiubitor, viclean, egoist, ipocrit, purtând masca prieteniei pentru a avea parte de foloasele de pe urma ei; minte atunci când spune că susține prietenia, și ascunde vicleșug înăuntrul lui când vorbește despre devotament.

Are pretenția ca prietenii să-l ajute, dar el însuși refuză să-și ofere sprijinul atunci când prietenul i-l cere, inventând o mie de pretexte.

Își arată prietenia atunci când prietenului îi merge bine, dar la necaz se dezice de el. Își aduce aminte de el atunci când îi merge bine și vrea să afle, fără a-l vizita, noutăți despre el, urându-i fericire celui deja fericit, sănătate celui sănătos, faceri de bine celui care săvârșește binele și slava celui care are parte de ea; trimite daruri bogate celui bogat și vrea să dea dovadă că este prieten cu orice preț, numai de ochii lumii. Dar uită de acesta de îndată ce ajunge în necazuri, nemaivrând să întrebe și să afle vești despre el; și, deși locuiește în vecinătatea lui, își pierde interesul față de el.
Îl evită și îl blestemă; îl acuză că a ajuns în necaz din cauza neroziei; iar dacă acela a căzut în vreo boală, îl uită, și dacă se află la ananghie, își întoarce fața de la el; când [prietenul lui] ajunge într-o stare umilă, îl defăimează și când devine sărac, îl trece cu vederea, iar văzându-l flămând, nu-i poartă de grijă și nu face milostenie cu el nici când este gata să moară. Unul ca acesta este un prieten nesincer.

Sfântul Nectarie din Eghina
Extras din „Cunoaște-te pe tine însuți sau Despre virtute“, Ed. Sophia, 2012, pag. 332-333


Hits: 22

Distribuiți: