Întrebare: Cei mai mulți tineri și mai ales adolescenții confundă libertatea cu libertinajul. Ne explicați diferența dintre acestea?

Părintele Savatie: „După roadele lor le veți cunoaște”, ne spune Mântuitorul. Socotesc așa. Apostolul Pavel spune așa: „Roada duhului este pacea, bucuria, îndelungă răbdarea, dragostea” (Galateni 5, 22).

Ce ne aduce libertinajul? O scurtă bucurie, un entuziasm și o încântare de două săptămâni, după care fie vine despărțirea, fie vine vestea că fata e gravidă și că trebuie să facă avort și intră în stresul ăla groaznic. Cum să ascundă de părinți? Cum să facă rost de bani? Și chiar dacă au bani, după ce-or făcut avortul își iese din minți. Care sunt roadele: uciderea, neliniștea, după care, cred că 98% se și despart. Care sunt roadele? Aia e libertate?

Asta e diferența dintre libertate și libertinaj. Libertatea este veșnică, dar libertinajul este vremelnic și sfârșește în durere și în singurătate, iar la urmă, moartea.

Asta e diferența pe scurt. Cine are de înțeles, înțelege, dar cine nu vrea să înțeleagă, oricâte cuvinte am adăuga nu-i va fi de folos. Dumnezeu să ne dea de la El înțelegerea cea bună și putere să urmăm gândul cel bun!

(Ieromonah Savatie BaștovoiPuterea duhovnicească a deznădejdii, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2005, pp. 65-66)


Hits: 29

Distribuiți: