Dacă vrei să îţi iei femeie, nu alerga la oameni, ci aleargă la Dumnezeu. Spune-I: Pe cine vrei Tu, pe aceea să mi-o şi rânduieşti cu Pronia Ta. Încredinţează-I lucrul acesta lui Dumnezeu, şi El te va răsplăti pentru că I-ai dat o cinstire atât de înaltă. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

(Cum să întemeiem o familie ortodoxă, Editura Sophia, București, 2011, p. 7)

Să căutăm la femeie purtarea frumoasă, cumpătarea, bunătatea. Acestea sunt trăsăturile frumuseții.

Deci, să nu căutăm la femeie frumusețea trupească, nici cele care nu sunt în stăpânirea ei (n.r. ‒ care nu depind de ea) și, mai mult, nici să n-o osândim deloc pentru acestea (pentru că aceasta este dovada oamenilor nerușinați); nici, pierzându-ne curajul, s-o părăsim, nici s-o disprețuim. Sau nu vedeți câți au avut un sfârșit cumplit dintre cei care au locuit cu femei frumoase? Iarăși, câți n-au avut (alături) femei frumoase, și (dar) au ajuns la bătrâneți adânci plini, de multă mulțumire?

Să ne curățim cu desăvârșire de rana care este înlăuntrul nostru, să îndepărtăm „umflăturile” care există în sufletul nostru. Asemenea frumusețe caută Dumnezeu!

S-o pregătim pe femeie ca să pară frumoasă lui Dumnezeu, și nu nouă!

(Sfântul Ioan Gură de AurCuvinte de aur. Volumul III. Nunta, familia și problemele lor, traducere de Pr. Victor Manolache, Editura Egumenița, Galați, p. 58)


Hits: 31

Distribuiți: