Pe data de 14 și 15 septembrie 2019, cu binecuvântarea IPS Iosif Pop, a avut loc Festivalul Nepsis de Tradiții Românești în Dublin, Irlanda.  

Evenimentul a fost organizat la Centrul Misionar Cultural Sf. Ioan Botezătorul din Dublin, în colaborare cu Ministerul pentru Românii De Pretutindeni.

Am avut marea onoare de a fi invitată, la acest deosebit eveniment, ca și reprezentantă a Frăției Nepsis Italia, din care cu bucurie fac parte.

Evenimentul intitulat: Feciorie, Tinerețe, Căsătorie, a avut ca obiectiv întâlnirea tinerilor Nepsis din diverse țări europene și împărtășirea cu ei a adevăratelor valori creștinești. Organizatorii și voluntarii m-au întâmpinat cu brațele deschise demonstrându-și calitatea de adevărată echipă, prin sârguința și munca lor.

Debutul Festivalului s-a făcut prin Sfânta Liturghie, la care au participat un sobor de preoți, având-ul în frunte pe Preasfințitul Marc Nemțeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, de la Paris.

După această binecuvântată slujbă, tinerii prezenți, alături de credincioșii parohiei gazdă, au savurat din bucatele delicioase pregătite de voluntarii de la bucătărie. După o scurtă cuvântare de bun venit în care s-a contextualizat cadrul de desfășurare a acestui eveniment, au luat cuvântul invitații speciali care au sosit direct din România: d-na Iuliana Mateescu, președintele Asociației Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești, d-nul Dan Leș, meșter olar din Maramureș și foarte importantă a fost prezența d-nei secretar de stat, ce a reprezentat ministerul care a finanțat acest proiect.

Doamna Mateescu a împărtășit cu noi filmul redactat de ea “Maria, Doamnă a toată Ungrovlahia”  la care a depus foarte mult timp, efort și suflet. E un documentar istoric despre Maria Brâncoveanu ce ni se dezvăluie ca un model de viețuire: soție, mamă dar și Doamnă a Țării Românești, ce trebuie să-și poarte crucea durerii cu demnitate și să păstreze neatinsă memoria Domnului Constantin Brâncoveanu.

După vizionarea emoționantă a acestui film-portret ne-am acomodat pe ”baloții de paie” ce erau așternuți cu grijă în fața scenei. Meșterul olar ne-a bucurat ochii prin frământarea lutului  realizând o vază de lut, demonstrându-ne frumusețea și delicatețea acestei arte creative, dar și calitatea lui adevărat artist al meșteșugului tradițional. Sub atenta coordonare a lui, tinerii prezenți au fost inițiați în tainele acestei arte multimilenare, reușind fiecare în parte să-și modeleze o mică oală de lut, făcută cu propriile lor mâini.

Ziua s-a terminat într-un mod fantastic, prin dansuri și hore din toate regiunile istorice ale țării noastre natale.

A doua, dar și ultima zi a festivalului, a decurs foarte repede, dimineața bucurându-ne duhovnicește de Sfânta Liturghie și deschizându-ne inimile către Dumnezeu, iar după prânz gazdele ne-au pregătit câteva momente de neuitat oferindu-ne un concert de cântece și dansuri tradiționale românești.

Festivalul s-a încheiat duminică seara, nu eram pregătiți să părăsim acel locaș cald unde ne-am simțit ca acasă la bunica, dar ne-am întors în Italia cu sufletele pline de frumoase amintiri și cu gândul de a ne întoarce cât mai curând.

Mă bucur nespus de mult de această experiență deosebită, care îmi motivează dorul de a mă reîntâlni cât mai repede cu noii mei tovarăși de suflet, la aceste evenimente deosebite care se organizează pentru folosul, ajutorul și întărirea în credință și simțire a tinerilor Nepsis din Mitropolia noastră.

articol scris de Veronica Ciulina – Nepsis Imola


Hits: 17

Distribuiți: