Cu ajutorul Domnului și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în Eparhia noastră au debutat „Serile filocalice”, întâlniri în care se împărtășesc tinerilor gânduri și meditații din trăirile Sfinților și din experiența părinților care le vorbesc acestora.

În acest timp de pregătire a Triodului, în seara zilei de vineri, 22 februarie 2019, am avut binecuvântarea unui moment duhovnicesc la Monterotondo, împreună cu Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania.

Preasfinția Sa ne-a vorbit despre actualitatea și aplicabilitatea rugăciunii în timpurile noastre și la situațiile noastre. Cu un ton blând și vesel, ne-a împărtășit mai mult din experiențele personale de rugăciune, decât din cele lecturate. Utilizând metafore și parabole filocalice (copilăria Sf. Onufrie cel Mare, ecranizarea Marcellino pane e vino) și existențiale (personale și pastorale), Episcopul nostru vicar a reușit să ne țină într-un tonus de interes și participare pe care nu l-am mai întâlnit de mult timp la tinerii cunoscuți. 

Preasfințitul a răspuns apoi la întrebări. A insistat pe rugăciunea ca stare înaintea lui Dumnezeu, evitând rutina și împrăștierea. A explicat că rugăciunea trebuie să fie o prioritate (printele primele pe lista priorităților) între multele lucruri importante de făcut. Una dintre întrebările cele mai importante a fost: Cum să facem ca și altora să le transmitem experiența rugăciunii? Oaspetele serii a răspuns că trebuie să ne prezentăm înaintea interlocutorilor cu sinceritate și iubire. Când se vorbește din inimă (sinceră și iubitoare), Însuși Dumnezeu vorbește prin noi și deci convinge. Dacă rugăciunea nu trece prin inimă, aceasta nu se schimbă și cel cu care vorbim nu simte harul și taina celor ce se vor transmise. Un suspin, o empatie, o îndurerare au mai multă valoare decât multe rugăciuni formale. Postul și simplificarea vieții ajută la perceperea și participarea la viața celui ce este în suferință.

Conferința s-a încheiat cu conștiința faptului că aceste întâlniri sunt foarte pozitive. Ajută să îl punem pe Dumnezeu în mijlocul nostru și ca măsură a tuturor lucrurilor. Să ne punem mai multă încredere în Dumnezeu în această lume care pare că te cucerește prin puterea tehnicii și a vizualului. Timpurile sunt critice, dar și ciclice. În trecut, părea că răul era la putere, dar apoi binele a revenit. Și tot așa. Fiecare generație parcă reîncepe de la zero. Lucrarea bisericească și calea cea de mijloc (a dreptei socotințe, a echilibrului între generații) face ca Dumnezeu să fie mereu Noutatea care să schimbe lucrurile în mod mântuitor.

Mulțumim Preasfințitului Părinte Atanasie că a dedicat acest timp tinerilor parohiei noastre și celorlalți tineri din Roma și zona Lazio, fiind convinși că acea sămânță de înțelepciune dăruită nou în seara zilei de vineri ne-a făcut să ne întoarcem la casele noastre mai optimiști și mai plini de speranță. În viitor vom face din aceste gânduri de rugăciune, momente de rugăciune, prin care ne vom izbăvi de neputințe, primejdii și neajunsuri. Slavă lui Hristos Dumnezeu, care este Rugăciunea inimii noastre!   

A consemnat domna preoteasă Lorena.


Hits: 0

Distribuiți: