Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, în data de 16 februarie s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectului “Serile filocalice Nepsis”. Invitatul serii a fost părintele Lucian Roșu, de la Parohia Sf. Cruce” – Torino. Tema discuției a avut ca scop sensibilizarea tinerilor în ceea ce privește mărturisirea credinței creștin – ortodoxă în Occident.

În prima parte a întâlnirii, părintele ne-a îndemnat să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă să fii tânăr, creștin și ortodox. A fi tânăr nu este doar o etichetă socială, ci și o stare sufletească, caracterizată de speranța în înfăptuirea binelui, de trezvie și de inițiativa de a îmbunătăți condițiile de trai ale semenilor săi. Tânărul are nevoie să privească mereu partea bună a lucrurilor, pentru că ceea ce este rău duce spre moarte. Apoi am adăugat apelativul „creștin, ceea ce înseamnă că suntem ucenici ai învățăturii lui Hristos prin cuvânt, gând și faptă. Recunoașterea identității de creștin ortodox este fundamentală, acum mai mult ca oricând, într-o societate în care coexistența diferitelor religii și culturi este o realitate cu care ne confruntăm zilnic. În contextul în care credința ortodoxă în țara în care trăim este minoritară, am subliniat importanța de a o cunoaște prin citirea Sfintei Scripturi, prin participarea la Dumnezeiasca Liturghie, la orele de cateheză organizate la nivel parohial, dar și prin a fi exemplu pentru cei din jur prin comportamentul nostru. Aceasta nu înseamnă că un tânăr ortodox este obligat să renunțe la bucuriile caracteristice vârstei, ci să aibă drept criteriu de judecată ferirea de păcat care duce la îndepărtarea de Dumnezeu. Sunt, bineînțeles, încurajate și activități precum tabere, pelerinaje, ieșiri în natură, dezbateri pe anumite teme de interes ce îi încurajează pe tineri să se implice în lucrările misionare din sânul Bisericii. Mărturisirea credinței noastre, ne îndeamnă părintele, trebuie săvârșită prin intermediul cuvântului, al faptei și al atitudinii, aceasta având nevoie să fie prezentă și valorificată atât în interiorul bisericii, cât și în exteriorul ei.

În încheiere am realizat că adevărata libertate este în Hristos, respectiv săvârșirea Sfintei Liturghii, care ne permite să intrăm în comuniune cu El, cu toți sfinții, cu cei dragi ai noștri vii și adormiți.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această dezbatere pe o temă atât de actuală pentru noi, tinerii, și nădăjduim ca tot El să ne îndrepte calea în mod desăvârșit spre mărturisirea credinței noastre ortodoxe.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

A consemnat Veronica Vasile

 


Hits: 19

Distribuiți: